This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Wortelen, bondgenoten onder de zon

Wortelen, bondgenoten onder de zon

Viso (NL)
13/04/2022
Reading time: 5 min
Na een natte en druilerige winter is eindelijk de tijd van strand en pareo's aangebroken. Deze weken moeten we (naast onze garderobe revolutioneren) ook denken aan hoe we onze huid het beste kunnen voorbereiden op het zomerseizoen, om onaangename verrassingen, zoals zonnebrand en roodheid, te vermijden en om ons zo gegeerde zongebruinde tintje zo lang mogelijk te laten duren. Naast de crèmes die nooit mogen ontbreken, kunnen we ook aan tafel bondgenoten vinden voor deze moeilijke missie. Zoals we reeds zeiden, fruit en groenten mogen niet ontbreken op ons zomers menu omdat ze rijk zijn aan stoffen die van wezenlijk belang zijn voor het welzijn van onze huid. We denken hierbij aan minerale zouten, vitamines en vooral water. Er bestaan verder voedingswaren die meer dan anderen de instandhouding van en voorbereiding op ons zongebruind tintje bevorderen, zoals die rijk aan betacaroteen, waaronder de wortel. De wortel is een groente die we het hele jaar door vinden in de winkels en supermarkten, maar alleen in de zomer benutten we echt de eigenschappen ervan.
Betacaroteen (antioxidant en voorloper van de vitamine A) stimuleert de productie van melamine, een pigment dat ons DNA beschermt tegen de werking van de UV-stralen door de neutralisatie van de vrije radicalen die ze produceren. Op die manier beschermen we niet alleen onze huid, maar voorkomen we ook veroudering en verschillende degeneratieve aandoeningen. De eigenschap die ons lichaam beschermt tegen celveroudering komt ook van de vitamine C, een antioxidant die in grote hoeveelheden aanwezig is in wortelen en onze huid verjongt en verzorgt door de vorming van collageen te stimuleren. Maar de voordelen van wortelen beperken zich niet tot de inhoud van betacaroteen en vitamines. Ze zijn ook rijk aan minerale zouten (stoffen waar we in de zomerperiode vaak een tekort aan hebben) en water om het risico van uitdroging en droogheid van de huid te voorkomen, condities die vaak het vervelende verschijnsel van vervelling geven na de vakantie en die ons mooie zongebruinde tintje beetje bij beetje doet vervagen. Kortom, deze kostbare groente mag echt niet ontbreken op ons zomers menu. Wortelen kunnen zowel rauw als bereid gegeten worden, want op beide manieren kunnen we de eigenschappen ervan benutten. Als we het betacaroteen optimaal willen opnemen, is bereid beter, want deze belangrijke antioxidant wordt door het lichaam makkelijke geassimileerd na een korte bereiding. Met een beetje extravergine olijfolie wordt de opname van vitamine A nog makkelijker, omdat deze vitamine oplosbaar is in vet, oftewel overgebracht wordt door de vetten.
Af en toe rauwe wortelen eten is evenwel even belangrijk omdat sommige microvoedingsstoffen zoals vitamine C, door de warmte aangetast kunnen worden. Kom op dus met slaatjes en dipschalen, maar ook koude minestrones of smakelijke bijgerechten voor vis die ons de hele zomer lang vergezellen. En als we echt niet van rauwe wortelen houden, kunnen we kiezen voor een centrifuge, samen met ananas, appel en sinaasappel. Je zal niet meer zonder kunnen!!!