This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Swimrun: een aangenaam nieuwtje om 's zomers in beweging te blijven

Fitness (NL)
07/04/2022
Reading time: 5 min
Enkele jaren terug kwam Swimrun recht overgewaaid uit Noord-Europa. In deze veelzijdige discipline wisselen lopen en zwemmen in open water (met schoenen aan) elkaar af, in het teken van het vermaak.
Binnenkort zullen de temperaturen in ons mooi land de 30°C ruim overschrijden, en het spreekt voor zich dat fitness in het water voor velen de meest aantrekkelijke sport zal zijn. Ook het idee om na het joggen op het strand een duik te nemen in zee om lichaam en geest af te koelen lijkt ons wel wat, net wat we nodig hebben om niet van onze lichaamsbeweging af te zien. Hoeveel keer hebben we immers niet willen opgeven? Waarschijnlijk meer dan eens. Hoeveel keer zijn we, daa rentegen, meteen de zee ingedoken met onze schoenen nog aan? Wel, waarschijnlijk niet zo vaak. De paradox van deze sport, waarin momenten van zwemmen (ook met uitrusting) afgewisseld worden met momenten van lopen (op het strand, op hobbelige wegen, in laag water, enz,), is dat die niet ontstond in een warm land, maar in Noord-Europa, meer bepaald in Zweden. In 2002 zagen we in Zweden de eerste vorm van Swimrun, met in 2006 de eerste officiële Wereldbeker voor teams. In 2014 bereikte Swimrun Italië met de spectaculaire wedstrijd van Lignano Sabbiadoro in Grado, langs de 5 zandeilanden van de lagune.

DE VOORDELEN VAN DE SWIMRUN

Hoewel deze sport geklasseerd wordt als endurancesport, vertegenwoordigt het in feite een min of meer belangrijk anaëroob onderdeel, al naargelang de afstand die afgelegd wordt. Deze sport onderscheidt zich door de complete afwezigheid van continuïteit, omdat men voortdurend van de opstaande naar de horizontale positie overgaat. Deze overgangen lijken banaal, maar niets is minder waar: denk maar aan wat er met ons lichaam gebeurt wanneer we gaan liggen en plots rechtop gaan staan! Bij Swimrun worden verder heel wat spiergroepen betrokken en dit is één van de grootste voordelen van deze sport. Tijdens het zwemmen zijn vooral de spieren van het bovenlichaam en de bovenste ledematen actief, terwijl het bij het lopen de spieren van de onderste ledematen zijn die de inspanning leveren, zodat we een complete sportactiviteit hebben. Om te domineren in Swimrun is het dus belangrijk de beschikbare zuurstof maximaal te benutten en een beduidende kracht te ontwikkelen om te kunnen lopen in laag water. Het is uiteraard ook belangrijk te beschikken over een goede zwemtechniek, maar dit spreekt voor zich.

VOOR VELEN MAAR NIET VOOR IEDEREEN?

Net zoals voor de triathlon, hebben we hier te maken met een multidisciplinaire sport waarbij improviseren geen optie is: Swimrun benaderen zonder een degelijke voorbereiding kan leiden tot letsels en ongewilde stops. Wie niet sportief aangelegd is, neemt best de gewoonte minstens twee keer per week te gaan lopen en vaak te gaan zwemmen. Om de eigen zwemtechniek te verbeteren kunnen een aantal lessen misschien nuttig zijn (vooral voor het drijven en glijden) en ook fitness in het water wordt aangeraden om het lichaam te leren inspanningen leveren in een verschillende omgeving, om zo microtrauma's aan de spieren en gewrichten te voorkomen. Door deze activiteit te combineren met joggen en maandenlang doorzettingsvermogen en geduld, misschien af en toe een loopje op het strand, kan Swimrun binnen ieders handbereik liggen: begin met een totaal van 5 km (1 km zwemmen en 4 km lopen met 4 overgangen), overschakelen op 10 km of 21 km zal een heuse voldoening zijn!