This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Lopen of wandelen? De beste keuze voor de zomer

Lopen of wandelen? De beste keuze voor de zomer

Fitness (NL)
13/04/2022
Reading time: 5 min
Met de zomer in aantocht groeit het verlangen om lichtere kleding aan te trekken en lichaamsbeweging te beoefenen in de open lucht. Wandelen en lopen zijn twee perfecte voorstellen, maar ook voor jou?
Lopen en wandelen zijn beiden activiteiten die we essentieel kunnen noemen omwille van hun buitengewone eenvoud en het feit dat er geen bijzondere uitrusting voor nodig is. Beiden zijn nuttig voor ons psychisch en fysisch welzijn: ze verbeteren de samenstelling van ons lichaam (door het percentage van lichaamsvet te verminderen), beperken het risico van stofwisselingsziekten en komen ons humeur ten goede. Velen denken dat lopen nuttiger is dan wandelen om effect te hebben op de verdeling van de magere en vette massa, maar dit is eigenlijk niet waar. De ene discipline is niet beter dan de andere, maar het is wel belangrijk inzicht te krijgen in het het verschil tussen wandelen en lopen om te weten welke oplossing ideaal is voor ons.

De verschillen tussen wandelen en lopen

Het grootste verschil tussen beide activiteiten is op biomechanisch niveau te zoeken: als we naar het technisch gebaar van de loper kijken zien we immers dat er een vluchtfase is waarbij beide voeten de grond niet raken, hetgeen niet voorkomt bij het wandelen. Deze vluchtfase bij het lopen maakt dat de gewrichten en spieren veel meer belast worden dan bij het wandelen, met alle neveneffecten vandien. Op cardiorespiratoir vlak, daarentegen, vergt lopen een grotere inspanning, die opgedreven wordt naarmate de snelheid van de verplaatsing toeneemt.

Voordelen en contra-indicaties van wandelen

De voordelen van wandelen zijn vooral de vlotte en natuurlijke bewegingen waarbij geen enkele bijzondere techniek gevraagd wordt zolang me niet overschakelt op snelwandelen of wandelen op een hellend vlak. Wandelen is niet alleen goed voor de onderste ledematen, maar ook voor hart en bloedvaten. Wandelen bevordert de bloedsomloop door het cholesterol- en triglyceridegehalte te verminderen, wat het risisco van stofwisselingsziekten vermindert. Wandelen heeft geen contra-indicaties, tenzij voor het feit dat het een bijzonder makkelijke activiteit is en daarom veel minder stimulerend kan zijn dan andere activiteiten.

Voordelen en contra-indicaties van lopen

Tijdens het lopen verbranden we meer calorieën, terwijl tijdens het wandelen beduidend meer vet verbruikt wordt. Wetenschappelijk onderzoek waarbij wandelen en lopen vergeleken worden heeft vaak tegengestelde resultaten aangetoond. Waar men het wel over eens is, is dat wandelen meer effecten op lange termijn heeft, met nagenoeg geen enkel risico van ongelukken, terwijl lopen effecten heeft op korte termijn, met een veel groter risico van ongelukken.
Om dit risico van ongelukken dus te beperken, moet de overgang van wandelen op lopen heel geleidelijk aan gebeuren.

Wanneer is wandelen beter?

Wanneer men al heel lang geen lichaamsbeweging meer gehad heeft, overgewicht heeft, gewrichtsproblemen heeft of letsels heeft aan enkels of knieën. Dan is wandelen de juiste oplossing. Wie meer getraind is en wandelen niet ziet zitten, mag niet vergeten dat wandelen ook op een hellend vlak kan, wat goed is om de dijen te verstevigen, of dat men ook kan snelwandelen.

Wanneer is lopen beter?

Wanneer er geen bijzondere aandoeningen aanwezig zijn en een geleidelijke overgang van wandelen op joggen plaatsgevonden heeft. Dan kan gerust voor lopen gekozen worden.
Waar wacht je nog op: trek je loopschoenen aan en let's go!