This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Het juiste fruit om de huid voor te bereiden op de zomer

Viso (NL)
13/04/2022
Reading time: 5 min
De zomer is in aantocht en net zoals elk jaar willen we graag een zongebruind tintje dat lange tijd meegaat. Maar we weten ook dat het niet volstaat urenlang onder de zon te liggen om dit benijdenswaardig kleurtje te krijgen, want het geheim ligt eigenlijk in onze voeding.
De eerste regel die we moeten kennen is dat de huid zo goed mogelijk voorbereid moet worden op de blootstelling aan de zon, de maanden die voorafgaan aan de zomerperiode. Om het zongebruind tintje langer te laten duren, is het belangrijk dat de huid niet uitdroogt en dus niet vroegtuidig gaat vervellen door een gebrek aan hydratatie. Vergeet niet dat we, tenzij er contra-indicaties zijn, minstens 2 liter water per dag moeten drinken (vermijd frisdranken of sappen maar geef de voorkeur aan fris of mineraalwater) en dat ons dieet minstens 2 porties groenten en 2/3 porties fruit per dag moet bevatten. Fruit is een heel belangrijk voedingsmiddel voor de gezondheid van onze huid en kan, dankzij de vitamines en minerale zouten, een fundamentele bondgenoot worden voor het verkrijgen van een duurzaam zongebruind tintje. Er bestaan vruchten die echt aanbevolen zijn om de huid voor te bereiden op het zomerseizoen, omdat ze rijk zijn aan vitamine A, een vitamine die de productie van melanine stimuleert. Deze pigmentstof wordt geproduceerd door onze huid als reactie op de blootstelling aan de zon. Welke zijn deze vruchten?

De abrikoos

is de vrucht die het meeste vitamine A en betacaroteen bevat, een antioxidant die heel nuttig is om stress en veroudering van de huid te bestrijden. Daarom is hij bijzonder aangewezen om de huid voor te bereiden op de zon. Het vruchtvlees van de abrikoos bevat ook veel vitamine C en minerale zouten zoals fosfor en kalium, verder zijn de carotenoïden erg nuttig om ons zicht te beschermen, vooral het netvlies, het meest delicate deel van het oog. We kunnen abrikozen eten in verze zomerse fruitsalades, misschien met wat citroensap en een beetje stevia. Om vol te tanken met “gezonde" aminozuren moet men veel vette vis eten - die kostbare Omega 3 of essentiële vetzuren bevat die in staat zijn huidteint te verbeteren – en weinig vlees, waarbij de voorkeur gegeven wordt aan wit vlees. Evenwicht voor alles, zonder ""doe-het-zelf""-diëten te volgen. Anders loopt men het risico vele kilo's kwijt te raken maar ook een "platte kont" te krijgen, geheel het tegenovergetselde van stevige billen dus. Dat willen we niet.

Ook gele meloenen

zijn een heel belangrijke bron van vitamine A en betacaroteen die, zoals we reeds zagen, heel belangrijk zijn voor ons organisme om onze huid te beschermen en oxidatiestress te voorkomen. Deze laatste wordt onder andere veroorzaakt door de blootstelling aan de zonnestralen. Meloensap bevat tal van natuurlijke stoffen die de elasticiteit en stevigheid van de huid bevorderen en zonnebrand helpen voorkomen. Meloen mag dus nooit ontbreken op tafel, vooral vergezeld van enkele plakjes rauwe ham. Perziken leveren, zoals alle voedingsmiddelen met een rode/gele kleur, een grote hoeveelheid carotenoïden en vitamine A, maar ook minerale zouten zoals ijzer, kalium en selenium. Vooral selenium speelt een belangrijke beschermende rol voor onze cellen en helpt een stralende en elastische huid in stand te houden. De elasticiteit van de huid wordt ook bevorderd door de zuiverende werking van deze vrucht, vooral dankzij het hoog gehalte aan vitamine C, een van de meest belangrijke natuurlijke antioxidanten die de natuur ons te bieden heeft.

Watermeloen

is de ster van de zomer. Elk jaar wachten we op de eerste warme dagen om er enkele happen van te kunnen nemen. We kunnen niet zonder omdat deze vrucht zo dorstlessend, fris en rijk aan water is; daarom is het zo belangrijk ervan te eten in de zomer, wanneer we door de warmte misschien niet voldoende vocht opnemen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat dit de zuiverende vrucht bij uitstek is, want door het vochtafdrijving te bevorderen helpt men de vochtretentie te bestrijden en dus de huid soepel, stevig en gehydrateerd te houden. Dankzij het gehalte aan vitamine B6 en magnesium helpt het bovendien vermoeidheid en uitputting bestrijden die zo typisch zijn in de zomer en in de erg warme maanden. We kunnen dus gerust stellen dat de watermeloen een fundamentele vrucht is in onze voeding als we onze huid zo goed mogelijk willen voorbereiden op de zomer. We kunnen hem vers eten, pas gesneden, of als ingrediënt in verse centrifuges of zomerse extracten.