This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Detox-voedsel om zich te zuiveren en de zomerse warmte te bestrijden

Viso (NL)
28/04/2022
Reading time: 5 min

Hoe vaak tellen we in de loop van het jaar de dagen niet af tot de zomervakantie?

Nu het eindelijk zo ver is, komen we tot de vaststelling dat we er niet klaar voor zijn zoals we dat zouden willen. In deze periode, voelen we ons vaak oververmoeid en dit tekort aan energie en levenslust, te wijten aan de warmte en alle stress geaccumuleerd tijdens het jaar, verhinderen ons om 100% in te zetten op het werk of in de vrije tijd.

Waarom voelen we ons zo moe in deze periode?

Vemoeidheid heeft te maken met heel wat factoren die bijna allemaal toe te schrijven zijn aan de hoge temperaturen. Het organisme moet de interne lichaamstemperatuur op peil houden en wendt voor dit natuurlijk proces verschillende strategieën aan: de bloedvaten zetten uit om meer interne warmte af te voeren, wat de bloeddruk verlaagt zodat we ons moe en uitgeput voelen.

Bovendien, verliezen we door het zweten water en minerale zouten (vooral kalium en magnesium). Als dit niet tijdig aangevuld wordt, zal het tekort aan vocht leiden tot uitdroging, wat leidt tot spiermoeheid en concentratieproblemen.

Het is dus des te belangrijker inzicht te krijgen in een correcte voeding, rijk aan detox-etenswaren om ons te helpen de gevolgen van de warmte te bestrijden en te begrijpen hoe een onevenwichtig eetpatroon deze problemen kunnen verergeren.


We zien samen welke detox-etenswaren aanbevolen worden om zich te zuiveren, om de toxines te elimineren en vermoeidheid te bestrijden: Zomers fruit is over het algemeen vers, licht en met een hoog gehalte aan water. Men eet bij voorkeur 3 tot 4 porties groenten per dag om de hydratatie van het lichaam te bevorderen, om de toxines te elimineren en de correcte hoeveelheid vitamines en minerale zouten aan te brengen. Het ideale is de groenten rauw eten, om al hun eigenschappen intact te houden, maar ook om een gezond en fris bijgerecht te krijgen. Groenten zijn het detox-voedsel bij uitstek voor de darmen.

Komkommer is een klassiek voorbeeld van een zomerse groente die rauw gegeten kan worden in sla, maar ook als gezonde snack of tussendoortje. Het bevat weinig calorieën, bevat veel water en minerale zouten (vooral kalium en fosfor), bijzonder aangewezen om verlies aan te vullen wanneer men gezweet heeft. Verder is het een ideaal ingrediënt voor heel wat detox-drankjes: al eens een centrifuge geprobeerd met komkommer, venkel, gember en groene appel?

Seizoensfruit is fundamenteel om de effecten van de warmte tegen te gaan. Ook na de maaltijden kan, maar vooral als tussendoortje, ook in de vorm van heerlijke fruitsalades, smoothies of extracten. Watermeloen is het zomerse fruit bij uitstek. Het bestaat voor 90% uit water, carotenoïden, vitamines: A, C en die van de groep B, in het bijzonder de vitamine B6, naast belangrijke minerale zouten zoals magnesium en kalium die vermoeidheid veroorzaakt door de hoge temperaturen helpen bestrijden. Watermeloen is dus een fris detox-voedsel, vochtafdrijvend en onmisbaar om zich te hydrateren en de overtollige toxines te elimineren.

We moeten goed kiezen wat we op tafel zetten wanneer we de effecten van de warmte in de hand willen houden. Vis zou vaker gegeten moeten worden tijdens de week (minstens 3 keer per week), vooral in de zomer, omwille van de proteïnen, onverzadigde vetten omega 3 (fundamenteel voor ons hart), maar vooral fosfor, fundamenteel in deze periode van het jaar om onze vitaliteit en concentratie op peil te houden. Dankzij de inhoud aan Omega 3, kan vis beschouwd worden als een Detox-voedsel voor de lever, omwille van zijn vermogen om het niveau van de "goede" cholesterol te verhogen, wat onmisbaar is om het organisme te zuiveren van de geaccumuleerde overtollige vetten.

Ook de peulvruchten die we, ten onrechte, enkel met de winterperiode associëren, kunnen een belangrijke rol spelen in overheerlijke zomerse gerechten. Wat is na een zonovergoten dag beter dan een frisse snack? Misschien een lekkere dipschaal met verse groenten vergezeld van een vers bereide hummus.

Het is meteen ook heel belangrijk een aantal etenswaren te mijden die de effecten van de hitte verergeren:

Kaas, fijne vleeswaren, oven- en banketbakkersproducten veroorzaken een langzame spijsvertering die het zweten kan bevorderen en bijgevolg het verlies van minerale zouten. Hetzelfde geldt voor rood vlees en bereidingen met sauzen zoals boter, reuzel, enz.

Het is ook belangrijk minder zout te gebruiken. Veel zout toevoegen aan de etenswaren of bijzonder gezouten etenswaren eten kan uitdroging veroorzaken wat, vooral bij oudere mensen, zwakte, vermoeidheid of malaise kan veroorzaken.

Tot slot, is het fundamenteel te letten op het alcoholgebruik, omdat het tot een verhoging van de lichaamstemperatuur leidt (wat uitdroging bevordert), en omdat het de kans op een hitteberoerte verhoogt (kan shock en bewustzijnsverlies veroorzaken).