This is a demo store. No orders will be fulfilled.

De voedingswaren die goed en slecht zijn voor onze huid

Viso (NL)
29/04/2022
Reading time: 5 min

Ons gezicht is de spiegel van ons innerlijk. De komst van de winter en de kille dagen kunnen een heuse uitdaging betekenen, zowel voor ons humeur als voor onze huid.

De koude heeft als onmiddellijk effect op de huid de restrictie van de bloedvaten, met als gevolg vaak een droge huid, rode vlekken en een doffe teint.

Als we er altijd gezond willen uitzien moeten we goed zorg voor ons dragen, in elk opzicht: de juiste producten gebruiken, maar ook gezond blijven en ons lichaam mooi houden.

De voeding is een formidabele bondgenoot voor de gezondheid van onze huid.Een dieet dat alle voedingsstoffen bevat die nuttig zjin voor ons welzijn is immers een van de krachtigste middelen die we ter beschikking hebben.

Elk dieet is uniek en kan min of meer gunstige effecten hebben op onze huid. Heel wat voedingsmiddelen zijn goed voor onze huid, maar het is interessant op te merken hoe verschillende eetgewoonten heel uiteenlopende effecten kunnen hebben op onze huid.

Het Mediterrane dieet

Dankzij een evenwichtige aanbreng van proteïnen, koolhydraten en vetten, is het Mediterrane dieet beslist het meest compleet en aangewezen om huidveroudering tegen te gaan.

Een correct evenwicht van proteïne- en koolhydraatrijke voedingsmiddelen is immers van wezenlijk belang voor de huid, omdat een overmatige hoeveelheid van deze stoffen de elastine- en collageenvezels aantasten, en deze zijn nu net zo belangrijk voor een soepele en stralende huid.

De liefhebbers van koolhydraten moeten dus opletten, vooral voor de enkelvoudige suikers (zoetigheden, roomijs, koekjes, enz.) en eerder de voorkeur geven aan vezelrijke granen zoales volkorenpasta, gerst, spelt, enz.

De aanwezigheid van vele voedingsmiddelen rijk aan plantaardige proteïnen (peulvruchten), fruit en groenten in het Mediterraan dieet is verder bijzonder positief voor de huid omdat het helpt voltanken met antioxidanten die de oxidatiestress en bijgevolg de celveroudering bestrijden.

Tot slot, levert rode wijn (indien met mate gebruikt, hetzij niet meer dan één glas per dag), typisch aanwezig in het Mediterraan dieet, rosveratrol, een bijzondere stof die heel nuttig is om te beschermen tegen de schade van de zonnestralen.

Proteïnerijke diëten

Proteïnerijke diëten kunnen contrasterende effecten hebben op onze uitstraling en op onze gezondheid. De aminozuren zijn dan wel belangrijk voor haar en nagels, maar een voeding arm aan koolhydraten en suikers kan een invloed hebben op de cortisol, het stresshormoon, en de huid beschadigen, zodat puistjes en vlekken de kop opduiken.

In een proteïnerijk dieet moet men er overigens rekening mee houden dat men niet alleen meer proteïnen inneemt, maar dat men ook moet weten voor welke vetten men kiest. Het advies is vooral voedingsmiddelen te kiezen die omega 3 en omega 6 bevatten (zoals de vetten bevat in vis en gedroogd fruit) die goed zijn voor de huid omdat ze de celmembranen sterk en soepel helpen houden.

De proteïnen zijn overigens fundamenteel in de productie van het collageen, dat zoals we reeds zeiden een fundamentele stof is om de huid jong en soepel te houden.

Veganistisch en vegetarisch dieet

Een van de grootste gevaren van een dergelijk dieet, vooral het veganistisch dieet, is dat niet voldoende proteïnen ingenomen worden die zo belangrijk zijn voor onze huid.

Om dit probleem te verhelpen, is het belangrijk dagelijks peulvruchten, gedroogd fruit en eventueel eieren of kaas te eten.


Kortom, er zijn voedingsmiddelen die onze huid ten goede komen en diëten die helpen om een perfecte huid te krijgen, maar het grootste schoonheidsgeheim blijft onze gezondheid. Een gezonde en evenwichtige voeding die alle voedingsstoffen bevat die nuttig zijn voor ons welzijn is fundamenteel om deze doelstelling te halen.